Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Na een wijziging in de DNS volgt er een periode om de wijziging te laten doordringen, en in die periode kan een DNS-check verkeerde waarden teruggeven. De distributietijd bedraagt meestal 1 uur, maar kan oplopen tot 4. De distributietijd van nameservers kan tot 24u bedragen, soms zelfs tot 36u.

Een Canonical Name Record of CNAME-record is een type DNS-record waarmee een aliasnaam wordt verbonden aan een echte, oftewel canonical, domeinnaam. CNAME-records worden meestal gebruikt om een subdomein, zoals www of mail, te koppelen aan het domein waarin de content van dat subdomein wordt gehost. Het meest bekende voorbeeld van een CNAME-record is de doorverwijzing van www.mijndomein.com naar mijndomein.com, zodat de website op twee manieren opgeroepen kan worden, mét en zonder www.ervoor. Om een CNAME-record in te stellen volgt u deze stappen:

1. Log in op uw My.Easyhost.be hosting controlepaneel (https://my.easyhost.be/nl).

2. Bovenaan kiest u 'Mijn Producten' > 'DNS & Forwarding beheer'.

Mijn Producten DNS & Forwarding beheer

3. Klik meteen op de 'CNAME' knop, of eerst op 'DNS & Forwarding' en dan op 'CNAME-records beheren'.

CNAME-records

4. Om uw huidig CNAME-record te wijzigen:

CNAME-records

1. Als u echt zeker bent van wat u aan het doen bent, kies dan de host die u wenst te wijzigen en klik op 'Wijzig'.

2. Vul de nieuwe bestemming in en, indien nodig, wijzig de Time To Live (TTL).

Verander bestemming + Time To Live (TTL)

3. Klik op '+ Opslaan'.

4. Proficiat! U bent klaar. Denk er wel aan dat het even kan duren vooraleer de wijziging effect heeft.

U bent klaar

5. U kunt uw records hier controleren: http://who.is/dns/

5. Om een nieuw CNAME-record toe te voegen:

1. Vul in het linker tekstveld de naam van het subdomein in. Indien u een CNAME-record wil aanmaken voor de domeinnaam, laat dan het linker tekstveld leeg.

2. In het rechter tekst vult u de domeinnaam in die de bestemming is.

3. Wijzig desgewenst de Time To Live (TTL).

Voeg bestemming + Time To Live (TTL) toe

4. Klik op '+ Toevoegen'.

5. Proficiat! U bent klaar. Denk er wel aan dat het even kan duren vooraleer de wijziging effect heeft.

U bent klaar

6. U kunt uw records hier controleren: http://who.is/dns/